Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozhodla jsem se vypátrat všechny příbuzné našich morčátek.A že je jich hodně a některé obludky se našim chlupatým miláčkům ani trošku nepodobají:)))

Hlodavci reprezentují přes 40% všech druhů savců a představují úspěšný a vysoce přizpůsobivý řád.Jsou rozlezlí po celém světě,až na Antarktidu.Tento řád-Rodentia- je dělen na 3 podřády,které byly rozhodnuty na základě čelistní svaloviny:

  • veverkovci
  • myšovci
  • morčatovci

Já jsem se samozřejmě zaměřila na morčatovce.Tato skupina zahrnuje 18 čeledí a 188 druhů.

Obrazek

Urzon kanadský

Délka:65-80 cm  Hmotnost:3,5-7 kg

Sociální jednotka:jedinec

Zavalitý dikobraz urzon (urson) kanadský má krátké končetiny a na hlavě charakteristický velký hřeben z bodlin dlouhých až 8 cm.Silné,široké nohy mají ostré drápy a holá chodidla,obojí zlepšuje jejich uchopovací schopnost.Urzon kanadský je velmi nadán hlasově,ozývá se zejména v době páření na začátku zimy,kdy kňučí,skučí,mručí,mňouká a houká.Nu...ječí stejně jako já,když dojde čokoláda :)))

ObrazekDikobraz jihoafrický

Délka:63-80 cm

Hmotnost:20 kg

Sociální jednotka:variabilní tedy proměnlivá

Dikobrazi čenichají a slídí po potravě (kořenech, cibulích, bobulích a ovoci) při svých nočních potulkách až 15 km dlouhých.Žijí samotářsky, v párech nebo v malých skupinkách.Ve dne odpočívají v jeskyních nebo ve skalních škvírách.Po březosti trvající 6-8 týdnů samice vrhá 1-4 mláďata; s péčí o ně pomáhá i samec.Dikobrazi navzájem komunikují chřestěním bodlin,pískavým kvikáním a chrochtáním.Při obraně dikobraz nevystřeluje své bodliny, jak se občas vypráví.Pouze při ohrožení bodliny vztyčí a na nepřítele útočí pozpátku.Bodliny se snadno uvolňují a jejich špice se zpětnými háčky vniknou do těla agresora.

ObrazekMorče divoké

Délka: 20-30 cm

Hmotnost: 500-600 g

Sociální jednotka: skupina

Morče divoké je blízce příbuzné (a pravděpodobně předek) morčete domácího a jedním z nejmenších morčatovců.Má velkou hlavu, tupý čenich, nohy jsou krátké, přední čtyřprsté, zadní tříprsté.Srst je dlouhá, hrubá, temně šedohnědá až černá.Živí se listy, trávou, semeny, květy a kůrou. Morčata žijí v travnaté keřovité krajině v těsném sousedství, mají společné chodbičky v potravních areálech, ale každé zvíře má vlastní hnízdo.

ObrazekKapybara

Délka: 1,1-1,3 m

Hmotnost: 35-66 kg

Sociální jednotka: variabilní

Je to nejtěžší hlodavec světa; prsty má zčásti spojené plovacími blánami, nozdry, oči a uši vysunuté k horní klenbě hlavy, takže během plavání ve vodě může vnímat okolí čichem, zrakem i sluchem.Je to výborný plavec a potápěč v řekách, jezerech a bažinách.Tvoří různá seskupení: páry samce se samicí, rodiny s mláďaty a větší smíšené skupiny, v nichž vždy dominuje jeden samec, pářící se s každou samicí ve skupině.Tyto skupiny se potulují v teritoriu vyznačeném pachovými značkami a vyhánějí vetřelce.Po březosti trvající 150 dní se rodí jedno až osm (obvykle však pět) plně osrstěných mláďat, která mohou běhat, plavat a potápět se již v hodině narození.Kapybara má četné nepřátele včetně lidí, kteří oceňují její maso a kůži. Kapybary ráno odpočívají, hoví si ve vedru uprostřed dne, večer se živí vodními rostlinami, pupeny a měkkou kůrou stromů, kolem půlnoci opět odpočívají a za ranního rozbřesku se opět věnují jídlu.Při hledání nové pastvy se stěhují, je-li to nutné, a mohou se živit zemědělskými plodinami, takže v některých oblastech se stávají škůdci.

ObrazekMara stepní

Délka: 43-78 cm

Hmotnost: 2 kg

Sociální jednotka: r

Mara stepní je vysokonohý hlodavec, který svým vzezřením i chováním připomíná malou srnku či jelínka.Má bílou skvrnu na krku jako kolárek, krátký ocas, na kýtách bělavý páskovitý lem.Čenich je dlouhý, oči a uši velké.Mara velmi dobře běhá a skáče, živí se hlavně spásáním trávy a nízkých keříků.Páry jsou celoživotní; ve vrhu bývají až tři mláďata, pro něž rodiče vyhrabávají velká doupata.